Niin siis mitä?

Tampereen sampolassa järjestettiin lauantaina 9.4.2016 kotitalousopettajien Kevätkoulutuspäivät ”Uusi OPS – uusi opettajuus”, ja pääsin toteuttamaan some-pajaa “Voiko somella maustaa köksän tunnit” Minna Paleniuksen, kotitaloudenopettajan kanssa.

Kyseisessä some-pajassa tehtävänantoon kuului QR-koodien skannaus ja niissä olevien tehtävien teko. Tehtäviä oli neljä. Tehtävissä osallistujia pyydettiin raportoimaan esim. liasta tai kertomaan miten itse on käyttänyt kotitalouden tunneilla somea tai saanut ajatuksen käyttävänsä.

Tehtävät pääsee vieläkin näkemään, mutta nyt niillä ei ole omia sivuja, emmekä tarjoa WhatsApp-sovellusta käytettäväksi. Tältä sivulta löytyy nyt paljon tietoa tämän kaltaisten tehtävien tekemiseen ja tapahtuman jäsenten tuotoksia.

Sitä somea!

Instagram

Instagramin hashtagia #maustasomella pääsee seuraamaan alla olevasta napista.

Twitter

Facebook

Facebook ryhmäämme pääsee tarkastelemaan alla olevasta napista.

Ne tehtävät?!

Etsi lika! | Etsi ja raportoi!
Etsi silmään pistävä lika, roska tai jokin muu esine, joka on mielestäsi väärässä paikassa, ei kuulu sinne tai jokin asia, josta oppilasta huomauttaisit ja ota kohteesta kuva!

Videoi! | Pohdi ja videoi!
Pohdi missä kotitalouden aiheissa voisi käyttää somea. Kerro ideasi videolla ja liitä se sosiaaliseen mediaan.

Hyödynnä somea | Mieti, ajattele ja jaa!
Miettikää, miten voisitte hyödyntää somea kotitalouden tunneilla – ja jakakaa ajatuksenne siellä!

Etsi ruokaa! | Etsi ruokaa ja ota hauska kuva!
Etsi jotakin syötävää tai juotavaa. Yritä ottaa kuva mahdollisimman kuvauksellisesti ja käytä jotakin erikoisefektiä! Kuva saa olla hauska ja hassu!

Yhteinen somemme!

Instagram

Laita kuva instagramissa hashtagilla #maustasomella

Twitter

Laita kuva twitterissä hashtagilla #maustasomella ja @maustasomella1

Instagram

Jos olet kotitalouden opettaja, voit liittyä ryhmäämme klikkaamalla tätä.

Vinkkejä tunnille

Voit luoda oman QR-koodin osoitteessa https://www.the-qrcode-generator.com/. Valitse sivustolla kohta “Free text” eli vapaa teksti tai “URL” eli verkko-osoite.

Free Text-kohtaan voit kirjoittaa tehtävänannon, jos sinulta ei löydy osaamista tai innostusta luoda omaa sivua tehtävälle.

URL-kohtaan voit liittää verkko-osoitteen, jonka haluat jakaa oppilaille. QR-osoite voi olla esim. peda.net, google driven tai office 365:n jaettu dokumentti (Hae linkki klikkaamalla jaa, jonka jälkeen valitet linkin, jonka kautta ei tarvitse kirjautua katsellakseen tekstiä. Älä missään nimessä jaa muokkauslinkkiä!), blogisivu tai jokin muu julkinen sivu, jossa kerrotaan tehtävä.

Vinkki! Varmista että oppilaat eivät löydä esim. sivunavigaatiosta tai jaetusta kansiosta kaikkia tehtäviä! Se pilaisi QR-koodien etsimisen!

Hyvin moni tietää Kahoot!-tietokilpailupelin sen hauskuuden ja hyvän opetuskeinon takia! Jos joku, niin Kahoot!-tietokilpailu saa luokan innostumaan tehtävistä. Luokan metelitaso saattaa hipoa suuria lukuja, mutta se on hyvä pitää välillä hauskaa!

Voit rekisteröityä ja tutustua Kahoot!-tietokilpailuihin osoitteessa http://getkahoot.com/!

Täytyy sanoa omasta kokemuksesta, että Kahoot!-tietokilpailut ovat kivoja sekä opettajan että oppilaiden kannalta! Lisäksi Kahoot!-tietokilpailu voi opettaa jotakin!

Vielä täsmennykseksi, että Kahoot!-tietokiplailun käynnistettyä oppilaiden pitäisi päästä mobiililaitteella vastaamaan videoprojektorilla esitettyihin kysymyksiin. Kysymyksiin vastataan nelivärisellä (kuviot on myös näkyvissä, värisokeutta on huomioitu) vastauskaavakkeella joka toimii täysin automaattisesti (pisteiden laskenta).

Kahoot!-tietokilpailun tulokset voi tallentaa esim. Google Driveen tai avata Excelillä! Näin voi toteuttaa esim. kokeet ja vaatia oppilaita käyttämään oikeaa nimeään nimimerkkinä (epäasialliset nimet voi poistaa pelistä klikkaamalla)!

Padlet on palvelu johon voi perustaa paneelin, jonne linkin saaneet voivat kirjoittaa vastauksia esim. kotitehtävään, teemapäivän tietorataan ja muuhun vastaavaan tapahtuman paneeliin!

Padlet toimii osoitteessa http://padlet.com/!

Padlettiin on yksinkertainen rekisteröityä esimerkiksi Facebookilla! Padlet on täysin suomen kielinen ja helposti ymmärrettävä! Kannattaa kokeilla!

Googlen pilvipalvelu toimii osoitteessa https://drive.google.com eikä se maka mitään! Tilaa ko. palvelusta löytyy jopa 15Gt ja lisää tilaa saa 100 Gt:n vain kahden euron kuukausihinnalla! Ilmainen paketti riittää todella pitkälle! (videot kannattaa tallentaa mieluummin YouTubeen yksityiseksi, jonne saa ladata niin paljon tavaraa kun haluaa!

Googlen pilvipalveluun voi kirjautua Gmai-tilillä!

Googlen pilvipalvelussa voi tehdä melkein samoja asioita, kun Microsoft Officen ohjelmilla! Googlesta löytyy Wordin tapainen Docs, Ecxelin tapainen Sheets ja Power Pointin tapainen Slides, ja lisää ominaisuuksia saa lisää.

Voit jakaa tiedoston julkiseksi klikkaamalla hiiren toimintonäppäimellä (tavallisesti oikea hiiren klikkausnappula) sitä tiedostolistassa (osoitteessa https://drive.google.com/drive/my-drive) ja valitsemalla jaa, jonka jälkeen aukeaa ikkuna jonka oikeassa yläkulmassa lukee “Hanki jaettava linkki“, klikkaa linkkiä ja oletuksena googlen pitäisi luoda tarkastelulinkki. Valittavissa on myös kommentointi ja muokkaus.

Vinkki! Googlessa voi moni henkilö kirjoittaa samaa Docsia, Sheetsiä tai Slidesiä samaan aikaan niin että muutokset tulee näkyviin reaaliaikaisesti!

YouTube löytyy verkko-osoitteesta https://www.youtube.com/. YouTubeen voi kirjautua gmail-tilillä ja YouTubeen voi ladata ilman puhelinnumeron kertomista 15 minuutin pituisia videoita niin monta kun ikinä haluaa!

Jos haluat ladata yli 15 minuutin pituisia videoita, sinun pitää lisätä tiliin puhelinnumero.

Voit ladata YouTubeen videoita monilla eri laitteilla, mutta tietokoneelta latausnappi löytyy YouTuben etusivulta napista lataa, tai linkistä https://www.youtube.com/upload.

Kun videon lataaminen alkaa, se kysyy videon asetukset. Suosittelen laittamaan videot yksityiseksi. Jos julkisia videoita jakaa, täytyy muistaa että myös oppilaiden vanhemmilta pitää kysyä lupa!

Yksityiset videot näkyvät vain kanavan omistajalle, kun hän on kirjautuneena, piilotettu vain videon linkin saaneille ja julkinen kaikille, jotka sattuvat löytämään videon tai kanavan. Tällöin video näkyy myös googlessa!

Huomautus!
Kaikki postaukset Twitterissä ja Instagramissa näkyvät kaikille, paitsi Facebookissa jos laitat sen some-ryhmäämme Mausta Somella!

Haluatko jotakin lisätietoa? Kysy vaikkapa Facebookissa! Sivuja voidaan vielä päivittävää paremmaksi! Muokkausehdotuksia otetaan vastaan! Facebookissa voi lähettää viestiä Juuso Korhoselle sivunmuokkauksia koskien!
Linkki profiiliin: https://www.facebook.com/juukoponen

Jätä kommentti

Start typing and press Enter to search